AKTA PERLINDUNGAN PEMBERI MAKLUMAT PDF

Pemberi maklumat hanya boleh mendedahkan maklumat yang tidak dirahsiakan dibawah OSA atau mana-mana undang-undang lain. Malaysia largest bookstore offering books, magazines, music, CD, Manga and much more. Whistleblower Protection Act / Akta Perlindungan Pemberi Maklumat. Email to a Friend ยท Be the first to review this product. Availability: In stock. MYR Qty.

Author: Kerg Tygojin
Country: Ghana
Language: English (Spanish)
Genre: Travel
Published (Last): 19 June 2012
Pages: 30
PDF File Size: 16.15 Mb
ePub File Size: 8.9 Mb
ISBN: 852-3-66440-422-2
Downloads: 63107
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Vinos

Whistleblower Protection Act / Akta Perlindungan Pemberi Maklumat

Peguam, Syahredzan Johan berkata Seksyen 6 daripada akta perlindungan tukang adu itu tidak menyatakan secara khusus pemberi maklumat dilindungi daripada OSA atau mana-mana undang-undang lain.

Kos jaminan yang ditetapkan oleh mahkamah dan kos guaman sudah tentu diluar kemampuan beliau.

Negara telah menyaksikan beberapa perkembangan sihat dalam malkumat setahun yang lalu apabila ramai rakyat Malaysia tampil untuk memberi maklumat mengenai salahguna kuasa dan perlakuan rasuah yang berlaku. Malaysia’s Mandatory Death Penalty. Individu-individu yang tampil ini berhadapan dengan risiko yang besar, termasuklah risiko kewangan, pekerjaan dan keselamatan. Berfungsi sebagai badan pemantau yang menilai secara berkala prestasi urustadbir, tata kelola aktq dan ketelusan kerajaan dan agensinya termasuk syarikat berkaitan kerajaan ; 2.

Notify me of follow-up comments by email. Sebenarnya rakyat kita yang terok-terok tu janganlah kita ikut. Click on the link above for the pricing schedule and more details. Disini kita ada NOW yang dibiaiai secara sedekah orang-ramai. Kami amat prihatin terhadap kemusykilan dan permasalahan anda. Your email address will not be published.

  21A KEVIN KLING PDF

Saya telah menubuhkan sebuah badan yang bernama National Oversight and Whistleblowers Centre kependekan namanya NOW yang bermatlamat seperti pembfri Anda ingin mengumpul serta menggunakan data peribadi.

Saya telah menubuhkan sebuah badan yang bernama National Oversight and Whistleblowers Centre kependekan namanya NOW yang bermatlamat seperti berikut:. Notify me of new posts by email. New Maklumay celebrations around the world Jadi patutnlah sangat kakitangan kerajaan diberi kenaikan gaji atas belanja yang melambong naik sekarang.

We are sorry, pwmberi registered members only. Aku sokong dan selamat maju jaya. Menjalankan program kesedaran untuk menggalakkan lebih ramai pemberi maklumat tampil ke hadapan; dan 5.

SPDP : Sistem Perlindungan Data Peribadi

Sorry, your blog cannot share posts by email. Meniti kekangan kerahsiaan itu, Shuhairoz menjelaskan pemberi maklumat tidak perlu mengambil dan membongkar dokumen yang dirahsiakan dibawah OSA atau mana-mana undang-undang lain. Transmenu powered by JoomlArt. Subscribe to this comment’s feed. Kemudahan anda adalah keutamaan kami.

Pinda Akta Perlindungan Pemberi Maklumat

Sebaliknya, cukup sekadar melaporkan kepada pihak bertanggungjawab bahawa majikan atau pegawai atasan mereka diketahui atau disyaki terlibat dalam salah mailumat. Syahredzan menyifatkan perkara dalam Seksyen 6 itu sebagai satu kelemahan yang menyebabkan akta tersebut tidak berkesan bagi penjawat awam yang peduli dan mahu bertindak keatas salah laku dalam kerajaan. No hard copies accepted. Mereka sepatutnya dilindungi oleh kerajaan. Berfungsi untuk mendedahkan skandal-skandal besar yang cuba dilindungi oleh mana-mana badan yang berkepentingan awam.

  LEY 29904 PDF

Click here for more information. Kejayaan NOW dalam melindungi pemberi maklumat akan bergantung kepada sumbangan orang ramai untuk menampung Dana Perlindungan Pemberi Maklumat. Set as favourite Share Email This Facebook del. Click on the link above to check out the list of hotel corporate rates for Members of the Bar, which is updated occasionally. Registration fee is RM Kalau dibarat mereka ada Ombudsman yang dibiaiai pemerintah.

Mungkinkah wang zakat baitulmal boleh digunakan untuk tujuan ini?

Pinda Akta Perlindungan Pemberi Maklumat

Dapatkan manual cara-cara mendaftar serta menggunakan Sistem Perlindungan Data Peribadi. Hopefully with lotsa ppl like you will save Malaysia future generation. Kini anda boleh menyemak daftar syarikat yang ingin mendapatkan data peribadi anda secara atas talian. Aktta rakyat diutamakan NOW.

Dapatkan penyelesaian dengan segera. Anda boleh menyemak status aduan anda disini. Melatih lebih ramai aktivis yang berkemahiran menganalisa skandal dan melakukan pendedahan.

Author: admin